Afrika

 

In 1999 heb ik mijn eerste reis door Afrika gemaakt. Het was een gedeelte van de expeditie van Ashraf reizen;
Amsterdam - Kaapstad per truck in +/- 9 maanden.

Op 18 januari vertrok ik naar Nairobi, daar heb ik vervolgens vier weken mogen wachten op de groep die over vlogen vanuit Kameroen. Daarna zijn we via Oeganda, Kenia, Tanzania, Zanzibar, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, NamibiŽ naar Kaapstad in Zuid-Afrika gegaan met een omgebouwde Daf-truck.

Onderweg hebben we natuurlijk het een en ander meegemaakt. Big Brother was populair op TV maar in deze reis was het allemaal ECHT! Vijf maanden met dezelfde gasten in een truck is een behoorlijke inbreuk op je privacy. Daar staat tegenover dat je de cultuur en alles daaromheen puur meemaakt, dat is uniek.

Korte indrukken:

Kenia: Vrolijke bevolking, echt Afrika, overal muziek in de straat, scheurende Matatu's (taxi busjes).
Kijk op Kenia.pagina.nl

Oeganda: Raften op de Nijl, later nog met een jerrycan door de kolkende watermassa.
Bananenbomen!
Terreur in Bwindi (terwijl wij opweg waren naar Bwindi om gorilla's te zien is daar een andere toeristen truck verbrand en een aantal toeristen uit de USA koelbloedig vermoord door rebellen uit Rwanda).
Kijk op Oeganda.pagina.nl

Tanzania: Prachtige, grote natuurreservaten zoals de Serengetie en de Ngorogoro krater. We hebben met onze truck nog meer dan 6 uur vastgezeten in de modder in het Serengeti park. We moesten toen door het donker naar onze kampeerplek rijden, twee minuten voordat we op onze campsite waren zagen we nog een leeuwin met 5 welpjes vlak naast de truck.
Kijk op Tanzania.pagina.nl

Zanzibar: Droomeiland, palmbomen, Spicy tour, elke avond diverse eten/drinken kraampjes in de openlucht.
Kijk op de website van Tanzania en Zanzibar

Malawi: Zeer arm, op het moment dat wij er waren was de weg op vele plaatsen kompleet weggeslagen De weg is weg in Malawi door de hevige regenval. Muggen bij Lake Malawi. Kiboko Camp in de hoofdstad Lilongwe; een heerlijke campsite in de stad beheerd door Pim en Marga.

Mozambique: Lange rechte corridor naar Zimbabwe, kans op mijnen langs de weg.

Zimbabwe: Harare, koninginnedag bij de Nederlandse Ambassade, Matobo Nationaal Park met neushoorns, Victoria Falls watervallen, raften op de Zambezi (grade 5), eerste keer Bungi Jump (111 meter hoog).

Botswana: Sunset-cruise over de Chobe River met 10-tallen olifanten, met uitgeholde boomstammen (Mokoro's) de Okavango Delta in, MKZ controles en Planet Baobab.
Kijk op Bostwana.pagina.nl

Acacia, 900 jaar dood NamibiŽ: Etosha Nationaal Park met veel leeuwen, neushoorns en olifanten. Cape Cross met wel meer dan 10.000 zeeleeuwen die blŤren als schapen maar stinken als varkens. Swakopmund, een Duits plaatsje aan de kust. Windhoek met >Penduka, Namib Desert met 's werelds hoogste zandduinen. Op 11 september 2001 waren wij hier midden in de woestijn.
Daar kan je honderd maal komen en dan nog blijft het ontzettend mooi. Er is ook een mooi boek van een nederlandse filmproducent; Ton van der Lee. Het boek heet:
Solitaire, een thuis in de Namibische woestijn. (ISBN: 90-5333-992-2) Je moet het eigenlijk pas lezen als je Duin 45, Namib Desert er bent of als je weer thuis bent.
En natuurlijk ook de Fish River Canyon, tweede grootste kloof ter wereld. Kijk ook op Namibie.pagina.nl

Zuid Afrika: Westers, wijnboeren, Kaapstad is een ontzettend mooie stad, V&A Waterfront, Tafelberg, Robbeneiland en Kaap die Goeie Hoop.

In 2001 heb ik de reis van Kaapstad naar Harare (Zimbabwe) nog vijf keer overgedaan voor Djoser Reizen. Op deze reizen slaap je in koepeltenten of soms in de buitenlucht. Er gaat een Zuid- Afrikaanse chauffeur en een kok mee. Deze reizen worden vertegenwoordigd door Which Way Adventures uit Z-A.
Chrisje op Kaap de Goede Hoop Kijk voor meer info ook op zuid-afrika.pagina.nl

Na Afrika ben ik voor Discover naar de Franse PyreneŽn gegaan.